A uSchoolról

A uSchool egy modern szemléletű oktatási program, amely vállalkozói szemlélet és kompetenciák oktatásával az életre készíti fel a középiskolás diákokat. A uSchool abból a felismerésből indult, hogy a 21. századi munkapiacon és karrierben való sikerességhez más készségek kellenek, mint ezelőtt, és erre fel kell készíteni a fiatal generációt. Ezért tűzte ki céljául, hogy megtanítsa a középiskolás diákokat, hogyan tudják fenntartani magukat abból a tevékenységből, amit igazán szeretnek csinálni, és levetkőzzék a körülményeik teremtette korlátaikat.

A uSchool vállalkozói klubjai egy “játszóteret” biztosítanak az érettségi előtt minimum egy évvel álló diákok számára ahhoz, hogy véghez vigyék életük első startup projektjeit – amit akár egy nyereséges vállalkozássá is fordíthatnak –, és ezáltal értékes és valós gyakorlati tapasztalatot szereznek. A program során a diákok megtapasztalják a projekt és üzleti tervezés esszenciáját, a marketing és sales alapjait, a csapatmunkát, de ami a legfontosabb megtanulják, hogyan kell prezentálni a hónapokon át fejlesztett projektjüket, és végső soron önmagukat. A uSchool saját vállalkozásoktatás-módszertannal dolgozik, amely az amerikai Stanford Egyetem “Design Thinking” koncepcióját veszi alapul.

A csapatok munkáját egy elkötelezett és motivált fiatal vállalkozókból és nagyvállalati partnerek munkatársaiból álló mentorcsapat segíti folyamatosan ill. a heti egyszeri találkozók során. A program hossza 4-6 hónap.

IMG_5749

Matija Goljar, a uSchool alapítója

A uSchool (Ustvarjalnik) hat éve indult útjára Szlovéniában, és ma már minden harmadik középiskolában jelen van szomszédos országunkban. A szlovén államfő, Borut Pahor úr tiszteletbeli védnöke és szóvivője lett programnak, valamint az amerikai Unreasonable Institute vállalkozói és innovációs labor a világ legígéretesebb oktatási programjai közé választotta.

2017 / BCCH-USCHOOL ENTREPRENEURSHIP CLUB

22 diák / 12 iskola / 1 klub / 25+ mentor / 1 startup hétvége / 1 Brain Bar döntő

A Brit Kereskedelmi Kamara 2017-ben tagjává választotta a uSchool Magyarországot! 

A három hónapos BCCH-uSchool vállalkozói klub az üzleti gondolkodásra készítette fel a 12 középiskolából érkező 22 diákot. A középiskolások gyakorlati képzésen keresztül ismerhették meg, miként tudnak eljuttatni egy ötletet a megvalósításig. A program során a 17–18 éves tanulók belekóstoltak a projekt- és üzleti tervezésbe, a marketing és sales alapjaiba, a csapatmunkába, de ami a legfontosabb, megtanulták, hogyan kell prezentálni egy hónapokon át fejlesztett projektet, és képviselni önmagukat. A diákok munkáját idén több mint 25 olyan nagyvállalati mentor és fiatal vállalkozó segítette, akik több éves tapasztalattal rendelkeznek az innováció területén.

2017-ben a program a diákok kérésére angol nyelven zajlott, a Brit Kereskedelmi Kamara, ill. A KPMG irodájában hetente találkoztak a diákok a mentorokkal. Ebben az évben először került sor startup hétvége megrendezésére:

A döntőt a Brain Bar Budapest keretein belül tartottuk, melynek részleteiről erre a linkre kattintva olvashatsz. A döntőt követően a kiválasztott két csapat Szlovéniában mérethette meg magát a nemzetközi döntőn.

2015 / 2016

50 diák / 5 iskola / 5 klub az iskolákban / 12 mentor / 1 Brain Bar Budapest döntő

2015-ben Magyarországon először indult el a uSchool program, melyet öt iskolában, fiatal vállalkozó mentorok segítségével működtettünk. A program 9 hónapig tartott.
A döntőt a Brain Bar Budapest keretein belül a Preziben tartottuk, majd a kiválasztott két csapat a nemzetközi döntőn, Ljubljanában versenyezhetett újra.