A uSchoolról

A uSchool egy modern szemléletű oktatási program, amely vállalkozói szemlélet és kompetenciák oktatásával az életre készíti fel a középiskolás diákokat. A uSchool abból a felismerésből indult, hogy a 21. századi munkapiacon és karrierben való sikerességhez más készségek kellenek, mint ezelőtt, és erre fel kell készíteni a fiatal generációt. Ezért tűzte ki céljául, hogy megtanítsa a középiskolás diákokat, hogyan tudják fenntartani magukat abból a tevékenységből, amit igazán szeretnek csinálni, és levetkőzzék a körülményeik teremtette korlátaikat.

A uSchool vállalkozói klubjai egy “játszóteret” biztosítanak az érettségi előtt minimum egy évvel álló diákok számára ahhoz, hogy véghez vigyék életük első startup projektjeit – amit akár egy nyereséges vállalkozássá is fordíthatnak –, és ezáltal értékes és valós gyakorlati tapasztalatot szereznek. A program során a diákok megtapasztalják a projekt és üzleti tervezés esszenciáját, a marketing és sales alapjait, a csapatmunkát, de ami a legfontosabb megtanulják, hogyan kell prezentálni a hónapokon át fejlesztett projektjüket, és végső soron önmagukat. A uSchool saját vállalkozásoktatás-módszertannal dolgozik, amely az amerikai Stanford Egyetem “Design Thinking” koncepcióját veszi alapul.

A csapatok munkáját egy elkötelezett és motivált fiatal vállalkozókból és nagyvállalati partnerek munkatársaiból álló mentorcsapat segíti folyamatosan ill. a heti egyszeri találkozók során. A program hossza 4-6 hónap.

IMG_5749

Matija Goljar, a uSchool alapítója

A uSchool (Ustvarjalnik) hat éve indult útjára Szlovéniában, és ma már minden harmadik középiskolában jelen van szomszédos országunkban. A szlovén államfő, Borut Pahor úr tiszteletbeli védnöke és szóvivője lett programnak, valamint az amerikai Unreasonable Institute vállalkozói és innovációs labor a világ legígéretesebb oktatási programjai közé választotta.

2018 / USCHOOL VÁLLALKOZÓI PROGRAM

100 diák / 40+ iskola / 6 klub / 60+ mentor / 1 startup hétvége / 1 Brain Bar döntő

4,5 hónapos programunkan immáron 100 diák vehetett részt. Csapatainkat több mint 60 mentor támogatta, akik változatosan nagyvállalati, startup, civil szférából egyaránt érkeztek.

Programgazdáink voltak: a Brit Kereskedelmi Kamara, ahol Sharing economy témakörben születtek vállalkozói projektek, a KPMG, ahol környezeti és társadalmi felelősségvállalás témaköre került fókuszba, a Heim Pál Alapítvány, akik az oktatási témakörben mélyültek el, a United Way Magyarország, ahol robotika, mesterséges intelligencia témájú projektek, illetve design termékek születtek, és az NN Sparklab, ahol digitális egészségügy témáján belüli ötleteket segítettünk életre keltelni.

Programunk során 18 elődöntős és 5 döntős csapatunk született és 2018 nyarán 3 csapattal képviseltethettünk magunkat a szlovéniai nemzetközi döntőn! Tekintsétek meg döntőinkről készült videónkat:

 

2017 / BCCH-USCHOOL ENTREPRENEURSHIP CLUB

22 diák / 12 iskola / 1 klub / 25+ mentor / 1 startup hétvége / 1 Brain Bar döntő

A Brit Kereskedelmi Kamara 2017-ben tagjává választotta a uSchool Magyarországot! 

A három hónapos BCCH-uSchool vállalkozói klub az üzleti gondolkodásra készítette fel a 12 középiskolából érkező 22 diákot. A középiskolások gyakorlati képzésen keresztül ismerhették meg, miként tudnak eljuttatni egy ötletet a megvalósításig. A program során a 17–18 éves tanulók belekóstoltak a projekt- és üzleti tervezésbe, a marketing és sales alapjaiba, a csapatmunkába, de ami a legfontosabb, megtanulták, hogyan kell prezentálni egy hónapokon át fejlesztett projektet, és képviselni önmagukat. A diákok munkáját idén több mint 25 olyan nagyvállalati mentor és fiatal vállalkozó segítette, akik több éves tapasztalattal rendelkeznek az innováció területén.

2017-ben a program a diákok kérésére angol nyelven zajlott, a Brit Kereskedelmi Kamara, ill. A KPMG irodájában hetente találkoztak a diákok a mentorokkal. Ebben az évben először került sor startup hétvége megrendezésére:

A döntőt a Brain Bar Budapest keretein belül tartottuk, melynek részleteiről erre a linkre kattintva olvashatsz. A döntőt követően a kiválasztott két csapat Szlovéniában mérethette meg magát a nemzetközi döntőn.

2015 / 2016

50 diák / 5 iskola / 5 klub az iskolákban / 12 mentor / 1 Brain Bar Budapest döntő

2015-ben Magyarországon először indult el a uSchool program, melyet öt iskolában, fiatal vállalkozó mentorok segítségével működtettünk. A program 9 hónapig tartott.
A döntőt a Brain Bar Budapest keretein belül a Preziben tartottuk, majd a kiválasztott két csapat a nemzetközi döntőn, Ljubljanában versenyezhetett újra.